Over Deac
vliegen voor de toekomst
Ongewenste klimaatveranderingen worden veroorzaakt door te veel CO2 uitstoot. Bovendien raken de fossiele brandstoffen op. De luchtvaart is verantwoordelijk voor een klein, maar groeiend gedeelte van de CO2 uitstoot. Een van de mogelijke oplossingen is elektrisch vliegen, met als belangrijkste voordelen schoner, stiller en zuiniger.

Schoner | Stiller | Zuiniger
Ambities DEAC
- Meer onderzoeken en experimenten uitvoeren die duurzame luchtvaart dichtbij brengt: vliegtuigen, infrastructuur, regelgeving.
- Specifiek onderzoek naar gebruik van duurzame brandstoffen, zoals waterstof, in bestaande en nieuwe luchtvaarttechnieken.
- Onderzoeksresultaten via een open database delen met onderwijs- en onderzoeksinstellingen, luchthavens, bedrijven en overheden.
Door aan deze ambities te werken draagt DEAC ook bij aan
- Het mogelijk maken van commercieel haalbare vluchten voor twintig reizigers in duurzame vliegtuigen.
- Realisatie van een duurzame ecosysteem op International Airport Teuge.
Wat is ervoor nodig om ambities te realiseren?
- De samenwerking tussen voortgezet onderwijs, MBO, HBO en universiteit verder versterken en ook het basisonderwijs betrekken bij DEAC Teuge.
- DEAC Teuge prominenter op de kaart zetten als expertisecentrum voor duurzaam vliegen.
- Kennisoverdracht van kleine luchtvaart naar grote luchtvaart in binnen- en buitenland intensiveren.
- In dialoog gaan met stakeholders in de regio over kansen voor duurzaam vliegen.
Naar een emissieloze kleineluchtvaart in 2050

Om klimaatdoelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen, is aan de Duurzame Luchtvaarttafel afgesproken om de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof in de luchtvaart flinkte verminderen. Het rijk zet in op verschillende maatregelen, waarvan het ontwikkelen van hybride elektrische vliegtuigen er één is. Die zijn namelijk zuiniger, stiller en schoner dan de huidige vliegtuigen. In 2050 moet de kleine luchtvaart emissieloss vliegen. Daarvoor maakten overheid, bedrijfsleven en kennis- en onderwijsinstellingen samen het Actieprogramma Hybride Elektrisch Vliegen (AHEV). Alle inzet is nodig om duurzame ambities te realiseren en DEAC Teugen draagt hier als onafhankelijke stichting graag volop aan bij. De kennis die wij ontwikkelen helpt ook grote luchtvaart verder – die moet in 2070 emissieloos vliegen.
Ontwikkelen en opleiden voor de toekomst

De brede samenwerking van voortgezet onderwijs tot en met universiteit in luchtvaartonderzoek is uniek in Nederland. Die levert niet alleen nieuwe kennis op, maar zorgt er ook voor dat we jongeren klaarstomen voor werken in de luchtvaart van de toekomst en dat we de nieuwste innovaties inbrengen in het onderwijs.

De technische Universiteit Delft, de Technische Universiteit Twente, de Aviation Academy van de Hogeschool van Amsterdam, Deltion College Zwolle en Technasium Apeldoorn zijn vaste ketenpartners in DEAC Teuge. Zij zoeken ook verbinding met andere onderwijsinstellingen, bedrijven en luchthavens in binnen- en buitenand die bezig zijn met duurzame luchtvaart.

Stages, challenges, afstudeeronderzoeken en promoties: het kan allemaal bij DEAC Teuge. Zo innoveren studenten, docenten, lectoren en hoogleraren samen de luchtvaart.
DEAC Teuge: Lokaal | Regionaal | Nationaal

Teuge ligt centraal in Nederland en biedt ruimte op de grond en in het luchtruim voor onderzoken en experimenten. Op de luchthaven vind je diverse luchtvaartondernemers.
Apeldoorn, Deventer, Voorst en Zutphen zijn aandeelhouders van International Airport Teige. Deze gemeenten werken samen met andere gemeenten, ondernemers en onderwijsinstellingen in de Cleantech Regio, dat in 2030 energieneutraal wil zijn en bouwt aan een stevige circulaire economie. Ook provincies Gelderland en Overijssel zetten hierop in.
DEAC Teuge werkt landelijk samen met onder meer Stichting Duurzaam Vliegen/Platform Duurzaam Vliegen en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum.
Living lab met Flying testbed

Flying testbed levert kennis op voor kleine én grote luchtvaart. Om de ontwikkeling van elektrisch vliegen te versnellen, zijn technologische doorbraken hard nodig. DEAC Teuge doet fundamenteel en toegepast onderzoek op de luchthaven met testfaciliteiten.

Fundamenteel en toegepast onderzoek op de luchthaven. Dankzij ons hybride – en op termijn elektrische -testvliegtuig Cessna 337F Skymaster – kunnen we ook ‘vliegend’ onderzoek doen naar onder meer geluid, trillingen, doorontwikkeling van propellers, batterijen en elektromotoren. Dat levert kennis op die ook waardevol is voor verduurzaming van grote, commerciële luchtvaart.

Wat is nodig om duurzamer vliegen dichtbij te brengen? Zo onderzoeken we regelgeving voor elektrisch vliegen, welke onderhoud hybride en elektrische vliegtuigen nodig hebben, welke kansen er zijn voor vliegen op waterstof en hoe de infrastructuur en luchthaven eruit moeten zien om duurzamer vliegen mogelijk te maken.
Samenwerkingen & Onze partners

Onderwijs
- TU Delft
-
Universiteit Twente
- Hogeschool van Amsterdam
- Deltion College Zwolle
-
Veluws College Walterbosch
Ondernemers
-
Saluqi Motors
-
Saab
- Kiwa
-
Hangar One
-
JPR Advocaten
-
Platform Duurzaam Vliegen
-
Aircraft Maintenance Netherlands
-
Vliegschool Teuge
-
Vliegveld Teuge
Overheid
-
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Provincie Gelderland
- Gemeente Apeldoorn
- Gemeente Voorst
- Clean Tech Regio